Apa poluata chimic

Nitratii (NO3-) sunt prezenti in mod natural in sol si in apa. Daca concentratia acestora in apa este crescuta, inseamna ca in zona, dupa caz, fie au fost utilizati in exces fertilizatori pe baza de azot, fie cantitatile de deseuri azotoase de la fermele de animale si pasari din zona sunt crescute, fie provin de la tratamentul apelor reziduale urbane.

Zeci de mii de oameni, din toata tara beau apa toxica de cele mai multe ori fara sa stie. Efectele nitratilor asupra starii de sanatate sunt in general o consecinta a transformarii rapide a acestora la nitriti (NO2-) in organismul uman.

La sugari, evolutia intoxicatiei cu nitrati este foarte rapida, uneori de cateva ore, si de multe ori fatala. Principala simptomatologie produsa este reprezentata de tulburari cardio-vasculare cu tahicardie si cianoza (la inceput la nivelul buzelor, apoi generalizata), tulburari respiratorii prin cresterea frecventei respiratiei si dificultate in respiratie, tulburari digestive (diaree), contractii musculare si convulsii. La adulti, nitritii ajuns in intestin se transforma intr-un produs numit nitrozamina, care provoaca diferite forme de cancer. In plus, nitratii din apa pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculina. Anual, sunt inregistrate in jur de 100 de cazuri de intoxicatii cu nitrati si nitriti.

ATENTIE - nu fierbeti apa poluata cu nitrati, deoarece prin fierbere concentratia lor va creste.

Clorinarea apei

Clorul a fost folosit pentru prima data in procesul de purificare a apei de baut acum mai bine de 150 de ani. Clorinarea apei a fost solutia de success in lupta impotriva aparitiei si raspandirii maladiilor transmise prin apa: holera, febra tifoida si dizenterie. In prezent, clorinarea este folosita pe scara larga pentru tratarea apei, inclusiv pentru apa din retelele municipale. Oamenii de stiinta din intreaga lume au inceput sa studieze clorinarea din punctul de vedere al efectelelor colaterale si adverse pe care le poate produce. Clorul este printre cele mai cunoscute otravuri, prin urmare, are efecte adverse indubitabile asupra organismului uman.

Apa clorinata a fost asociata cu situatiile de agravare a unor boli respiratorii cum este astmul. Mai mult, din cauza vaporizarii mai rapide a clorului decat a apei, apa clorinata reprezinta o amenintare semnificativa pentru sistemul respirator cand este utilizata pentru dus. In plus, clorul din apa usuca tenul si parul, are un miros neplacut, contribuie la decolorarea hainelor si poate usca garniturile de cauciuc de la aparatura din casa.

Procesul de clorinare al apei este esential in sistemul de distributie, dar apa clorinata nu va mai este necesara odata ce ea ajunge in casa dumnevoastra. Prin urmare, tot mai multi oameni apeleaza la sisteme complete de filtrare si tratare a apei dupa ce s-au informat despre impactul utilizarii apei clorinate asupra sanatatii si nu numai.

Informeaza-te despre cum poti elimina substantele chimice din apa ta. Contacteaza-ne, completand formularul de la serviciulSuport Clienti

Spacer Apa clorinata